ANP19 apr '12 14:04

Deense banken laten Moody's vallen

KOPENHAGEN (AFN) - Diverse grote banken in Denemarken verbreken hun banden met kredietbeoordelaar Moody's. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg donderdag.

Volgens de banken hechten Deense investeerders weinig waarde aan de visie van Moody's. Het ratingbureau zou daarnaast te weinig begrijpen van de Deense hypotheekmarkt. ,,Op fundamentele vlakken kunnen we de redeneringen van Moody's simpelweg niet volgen'', zei bestuurder Steen Nygaard van Jyske Bank, de op een na grootste beursgenoteerde bank van Denemarken.

Moody's was vorig jaar kritisch over de Deense markt voor door hypotheken gedekte obligaties. Die is met een omvang van 470 miljard dollar (360 miljard euro) de op twee na grootste ter wereld. Volgens Nygaard staat het besluit om de banden met Moody's te verbreken daar echter los van.

Fouten

Jyske Bank onderzoekt momenteel de mogelijkheid om het contract met Moody's binnenkort op te zeggen. De grootste hypotheekverstrekker van het land (Nykredit) verbrak zijn overeenkomst al eerder deze maand. De op een na grootste speler op de hypotheekmarkt (Realkredit Danmark) deed dat al in juni vorig jaar.

Banken betalen kredietbeoordelaars voor een oordeel over de producten die ze op de markt brengen. Investeerders gebruiken die oordelen bij hun beslissing om al dan niet geld in die producten te steken. De grote kredietbureaus, zoals Moody's en Standard & Poor's, kregen de afgelopen jaren veel kritiek omdat ze hoge waarderingen toekenden aan de Amerikaanse rommelhypotheken de de internationale financiële sector in 2008 aan de rand van de afgrond brachten.

,,De geschiedenis leert ons dat kredietbeoordelaars ook fouten maken'', zei een investeerder van een Deens pensioenfonds dan ook. ,,Het is niet zo dat de oordelen van Moody's zinloos zijn. Maar we voelen ons vrij zeker over de hypotheekobligaties. Het is al een oud systeem dat veel heeft meegemaakt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen