ANP17 dec '12 16:36

Oplossing lijkt in zicht voor museum Twente

DEN HAAG (ANP) - Het Rijksmuseum Twente kan door minister Jet Bussemaker van Cultuur minder worden gekort, op voorwaarde dat de gemeente of de regio ook bijdraagt aan het museum. Dat zei Bussemaker maandag, nadat een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een motie schaarde om besluiten over het museum uit te stellen.

De minister stelde voor een korting van 25 procent in plaats van 50 procent door te voeren. Dan krijgt het museum een jaarlijkse bijdrage van het Rijk van 432.000 euro. De rest moet door andere partijen worden opgehoest. Het museum in Enschede zegt 570.000 euro per jaar nodig te hebben om open te blijven.

Door de bezuinigingen dreigde het Rijksmuseum Twente de deuren te moeten sluiten. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat voorkomen.

Niet meer overleggen

Bussemaker zei in de fase van besluitvoering te zijn en daarom niet meer te willen gaan overleggen met de gemeenten, provincies en andere eventuele geldschieters. Het is nu dus aan het museum zelf om de rest van het budget te regelen.

De bezuiniging op het Rijksmuseum Twente komt voort uit een advies van de Raad voor Cultuur, die stelt dat de collectie niet van nationaal belang is. Daarom besloot de minister te bezuinigen op de collectie. Er is nog wel geld voor de huisvesting en het onderhoud, maar Bussemaker vindt het niet wenselijk dat een museum in stand wordt gehouden zonder dat iemand dat kan bezoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen