ANP7 sep '12 17:55

Beurzen zetten ECB-rally door

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen borduurden vrijdag voort op de sterke rally van een dag eerder. Het optimisme over de steunaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) bleef de aandelenmarkten ondersteunen. Een tegenvallend Amerikaans banencijfer zorgde in de middaghandel wel voor enige druk op de koersen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,14 punten (0,3 procent) hoger op 337,57 punten. De MidKap-index won 4,51 punten (0,9 procent) tot 516,95 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,7 procent. Londen en Parijs noteerden plusjes van 0,3 procent.

Op de obligatiemarkt begon het plan van de ECB om staatspapier van zwakkere eurolanden op te kopen al zijn vruchten af te werpen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen zakte voor het eerst sinds mei onder de 6 procent. Ook de Italiaanse rente ging verder omlaag.

Banen

De stemming werd enigszins gedrukt door een zwakker dan verwachte Amerikaanse banengroei in augustus. Er kwamen 96.000 banen bij in de Verenigde Staten, terwijl was gerekend op 125.000. Het zwakke banencijfer vergroot mogelijk de kans op een nieuwe steunronde van de Amerikaanse centrale bank.

Banken en grondstofgerelateerde bedrijven voerden de stijgers aan in Amsterdam. In de AEX was bank en verzekeraar ING een opvallende stijger met een winst van 4,9 procent. De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal noteerden plussen van respectievelijk 5 en 4,5 procent.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste daler in de AEX met een min van 3,6 procent. De Amerikaanse chipmaker Intel, de grootste klant en sinds kort ook aandeelhouder van ASML, verlaagde zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal. Intel heeft naar eigen zeggen last van de verslechterende economische omstandigheden.

De Duitse banken deden het goed in Frankfurt. Zo won Deutsche Bank 5,3 procent en Commerzbank steeg 6,7 procent. Het Franse Société Générale ging 6,8 procent omhoog in Parijs.

Glencore

Aan het overnamefront werd bekend dat de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore zijn overnamebod op mijnbouwbedrijf Xstrata heeft verhoogd. Het aandeel Glencore zakte in Londen 14,3 procent, terwijl Xstrata 3,6 procent klom.

De euro was 1,2786 dollar waard, tegen 1,2626 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 95,90 dollar en Brentolie klom 0,6 procent tot 114,15 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen