ANP10 aug '12 21:18

Kunstenaar Diederik Kraaijpoel (83) overleden

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

GRONINGEN (ANP) - Kunstschilder en schrijver Diederik Kraaijpoel is woensdagavond in Groningen op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vrijdag laten weten.

Kraaijpoel legde zich tijdens zijn carrière vooral toe op figuratief werk, met schilderijen van landschappen, dieren, planten en bomen. Daarvoor kreeg hij in 2009 de Sacha Tanja Penning, een onderscheiding voor iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van figuratieve kunst in Nederland.

Als schrijver was hij eveneens een pleitbezorger van de figuratieve en realistische kunst. De boeken en publicaties van Kraaijpoel werden vaak verguisd door museumdirecteuren en kunstcritici. De jury van de Sacha Tanja Penning zei daarover: ,,Het feit dat hij nooit bang is om tegen de gevestigde orde van kunstcritici in te gaan, getuigt van moed en doorzettingsvermogen.''

Kraaijpoel, geboren in 1928 in Amsterdam, was ook jarenlang docent aan de Academie Minerva, de kunstacademie in Groningen. De uitvaart vindt dinsdag plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen