ANP30 apr '12 11:53

Spaanse zorgen drukken beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zakte maandag in de loop van de ochtendhandel in het rood door hernieuwde zorgen over Spanje. Beleggers in Amsterdam deden het verder rustig aan in verband met de viering van Koninginnedag. Dinsdag blijft de Amsterdamse beurs gesloten vanwege de Dag van de Arbeid.

De AEX-index stond aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 310,05 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 514,87 punten. De beurzen in Parijs en Londen noteerden tot 0,8 procent lager. Frankfurt steeg 0,1 procent, geholpen door een sterke koerswinst van Adidas.

Vorige week ging de AEX 4 dagen op rij met winst de handel uit. De aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten trokken zich vooral op aan sterke bedrijfsresultaten en meevallende Amerikaanse macrocijfers.

Recessie

De zorgen over Spanje staken maandag weer de kop op nadat bekend was geworden dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent is gekrompen, net als in het voorgaande kwartaal. Daarmee is de Spaanse economie officieel in een recessie beland.

Verder maakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bekend dat de kredietwaardigheid van de grootste Spaanse banken is verlaagd. Vorige week verlaagde S&P al de Spaanse kredietwaardigheid met twee stappen.

Bierbrouwer

De beurs in Madrid verloor 0,6 procent. De Spaanse bank Santander ging 0,5 procent omlaag en BBVA daalde 0,3 procent. Ook elders in Europa gingen de financiële fondsen omlaag. In de AEX verloor Aegon 0,5 procent. In Frankfurt daalde Deutsche Bank 0,6 procent. Het Franse BNP Paribas leverde 0,3 procent in.

In Frankfurt won sportartikelenproducent Adidas 5,3 procent. Het bedrijf is positief gestemd over 2012 na een sterk eerste kwartaal. In Brussel verloor bierbrouwer AB Inbev 1,1 procent. De autonome groei van de bierverkoop in het afgelopen kwartaal viel beleggers tegen.

Olie

Maandagochtend werd verder bekendgemaakt dat de Duitse detailhandelsverkopen in maart met 0,8 procent zijn gestegen op maandbasis. Ook bleek dat de kredietverstrekking in de eurozone in maart minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Later op de dag komen onder meer nog cijfers over de Amerikaanse consumentenbestedingen en de persoonlijke inkomens.

De euro noteerde 1,3213 dollar, tegen 1,3250 dollar aan het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 104,27 dollar. Brent ging 0,6 procent omlaag tot 119,13 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen