ANP19 okt '12 17:48

Tegenvallende cijfers zetten beurzen lager

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten deden vrijdag een stap terug. Tegenvallende resultaten van een aantal grote Amerikaanse bedrijven, zoals Microsoft, Google, McDonald's en General Electric, zetten het sentiment onder druk.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 334,17 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 532,06 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,4 tot 0,9 procent.

De EU-landen hebben op de top in Brussel zoals verwacht geen concrete maatregelen genomen. Wel werd een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid.

Air France-KLM

Luchtvaartbedrijf Air France-KLM was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 3,3 procent. ING daalde 2 procent na de verkoop van verzekeringsactiviteiten in Hongkong, Thailand en Macau voor ruim 1,6 miljard euro.

Grootste stijger in de AEX was PostNL met een winst van 3,5 procent. DE Master Blenders steeg 2,2 procent. De Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser heeft haar belang in het koffie- en theebedrijf uitgebreid tot 15,05 procent.

TomTom

In de MidKap boekte navigatiebedrijf TomTom een opvallende koerswinst van 4,6 procent. Het aandeel is de afgelopen tijd al flink gestegen op overnamespeculatie. Kabelaar Ziggo daalde 2,9 procent na tegenvallende derdekwartaalcijfers.

De euro was 1,3025 dollar waard, tegen 1,3102 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 91,62 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 111,70 dollar.

De Amsterdamse beurs kende precies 25 jaar geleden een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis. De AEX verloor op maandag 19 oktober 1987 in één dag 12 procent. De Dow-Jonesindex zakte op die beruchte 'Zwarte Maandag' bijna 23 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen