ANP2 mei '12 09:18Aangepast op 2 mei '12 09:58

AEX opent met winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, is de beurs woensdag met winst geopend. De andere Europese beurzen begonnen ook overwegend hoger in navolging van de positieve stemming in Azië en New York.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 309,50 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 514,83 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,8 procent. De beurs in Londen, die in tegenstelling tot de andere Europese aandelenmarkten dinsdag wel open was, verloor 0,3 procent.

In Zürich klom UBS 6 procent na pubicatie van de kwartaalcijfers. De grootste bank van Zwitserland zag de nettowinst in het eerste kwartaal ruimschoots halveren door een flinke boekhoudkundige last op de eigen schuld. Analisten waren echter tevreden over de instroom van nieuw kapitaal bij de bank.

Overname

In de AEX ging uitgever Reed Elsevier aan kop met een winst van 2,1 procent. Boskalis klom 0,8 procent. De baggeraar liet weten drie orders in de wacht te hebben gesleept die een gezamenlijke waarde hebben van circa 110 miljoen euro. De grootste klus, ter waarde van 70 miljoen euro, behelst de gedeeltelijke aanleg van het windmolenpark 'West of Duddon Sands' in de Ierse Zee.

TNT Express won 0,1 procent. De pakketbezorger, die naar alle waarschijnlijkheid wordt overgenomen door het Amerikaanse UPS, liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten voorlopig last te houden van de moeilijke marktomstandigheden in Europa.

Adviesverhoging

Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste daler met een min van 3,5 procent. Telecombedrijf KPN zakte 0,8 procent na een adviesverlaging door Jefferies.

In de MidKap voerde diervoerbedrijf Nutreco de stijgers aan met een winst van 2,5 procentna een adviesverhoging door Goldman Sachs. Apothekersbedrijf Mediq was de grootste verliezer met een min van 1,1 procent.

Buy-advies

Op de lokale markt steeg Ziggo ruim 3 procent. Analisten van Citigroup zijn het volgen van het kabelbedrijf gestart met een buy-advies.

De euro was woensdagochtend 1,3185 dollar waard, tegen 1,3222 dollar bij het sluiten van de beurs in Londen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 105,70 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 119,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen