ANP7 mei '12 14:42Aangepast op 7 mei '12 15:20

Maker Angry Birds slaat vleugels verder uit

ANP
ANP

HELSINKI (AFN) - Rovio Entertainment, het bedrijf achter het populaire spelletje Angry Birds, heeft de omzet vorig jaar zien vertienvoudigen tot 100 miljoen dollar (77 miljoen euro). De winst voor belastingen kwam uit op 48 miljoen dollar. Dat maakte de Finse onderneming maandag bekend.

Rovio bestaat sinds 2003 maar brak definitief door toen het eind 2009 de eerste versie van Angry Birds op de markt bracht. Inmiddels denkt het bedrijf na over een beursgang, die volgens analisten een kleine 7 miljard euro kan opbrengen. Rovio zou dan bijna net zo veel waard zijn als mobieltjesmaker Nokia.

Volgens topman Mikael Hed gaan de zaken ook in de eerste maanden van dit jaar voor de wind. Dat is mede te danken aan het succes van Angry Birds Space, dat sinds het in maart uitkwam al ruim 50 miljoen keer is gedownload. Dit jaar zitten meer nieuwe spelletjes in de pijplijn, ook buiten de Angry Birds-serie.

Zynga

In totaal staat de teller voor Angry Birds nu op meer dan 800 miljoen downloads. Het spelletje wordt maandelijks door ruim 200 miljoen mensen gespeeld. Rovio's grootste concurrent Zynga, bekend van spelletjes als FarmVille en Mafia Wars, heeft circa 240 miljoen maandelijkse gebruikers.

Daarnaast legt de verkoop van bijvoorbeeld t-shirts en pluche exemplaren van de gevederde hoofdrolspelers uit Angry Birds Rovio bepaald geen windeieren. De omzet uit dergelijke spullen was vorig jaar goed voor circa 30 procent van de totale inkomsten. Ook is een speelfilm over de boze vogels in de maak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen