ANP21 dec '12 15:00

'Wall Street opent flink lager’

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting flink lager. De politieke impasse rond de aanpak van de fiscal cliff blijft de beurzen parten spelen nu de hoop op een begrotingsdeal voor het einde van het jaar lijkt te zijn vervlogen.

De Republikeinse leider John Boehner trok donderdag zijn plan terug om gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar meer belasting te laten betalen. Reden daarvoor was het ontbreken van voldoende steun van zijn eigen partij. Bij het uitblijven van een deal treden aan het begin van 2013 automatisch maatregelen in werking die een zware wissel zullen trekken op de Amerikaanse economie.

Op macro-economisch gebied bleek voorbeurs dat de Amerikaanse consumentenbestedingen in november conform verwachting met 0,4 procent zijn gestegen. De orders voor duurzame goederen in de VS namen vorige maand sterker dan verwacht toe met 0,7 procent. Economen hadden gerekend op een ordertoename van 0,3 procent. In het eerste half uur van de handel wordt nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan bekendgemaakt.

Overnamefront

Research in Motion (RIM) noteert 15 procent lager in de voorbeurshandel. De Blackberryfabrikant onthulde donderdag nabeurs een verlies over het derde kwartaal en stelde ook over het vierde kwartaal een negatief resultaat te verwachten. Het bedrijf is de laatste jaren achterop geraakt bij Apple en Samsung die zeer succesvol zijn met hun smartphones.

Aan het overnamefront versterkte het Amerikaanse technologieconcern General Electric (GE) zijn positie als fabrikant van vliegtuigmotoren. Het concern neemt voor 4,3 miljard dollar (3,3 miljard euro) de luchtvaartactiviteiten van de Italiaanse motorenfabrikant Avio over.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen tussen 1,4 en 1,6 procent voor de Amerikaanse beurzen. Donderdag koesterden beleggers op Wall Street nog enige hoop op een begrotingsakkoord en sloot de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 13.311,72 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen