ANP18 mei '12 13:05Aangepast op 18 mei '12 14:20

Stuk minder boekingen naar Griekenland

BAARN (AFN) - Griekenland krijgt dit jaar waarschijnlijk een stuk minder Nederlandse vakantiegangers op bezoek. Tot en met vorige week zijn er ongeveer 13 procent minder vakantiereizen naar het land geboekt. Dat blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij brancheorganisatie ANVR. In totaal gaat het om zo'n 35.000 minder reizen.

Een jaar geleden hadden Nederlanders al zo'n 265.000 boekingen gedaan, gaf ANVR-directeur Frank Oostdam vrijdag aan. Hij denkt dat er een verband is met de politieke en economische situatie in Griekenland. Nederlanders hebben waarschijnlijk geen zin in gedoe tijdens hun vakantie als er alternatieven zijn, denkt hij. ,,Je krijgt uitwijkgedrag.''

Volgens hem gaan veel Nederlanders nu liever naar andere zonnige oorden, zoals Turkije. Dat land is, met 11,6 procent meer boekingen dan een jaar geleden een stuk populairder geworden. Nederlanders die naar Griekenland gaan, laten Athene vaker links liggen en boeken liever een strandvakantie op een van de eilanden, aldus de ANVR. Griekenland staat overigens nog steeds in de top 10 van meest populaire vakantiebestemmingen.

Frankrijk

Spanje en Portugal, twee andere landen die lijden onder de crisis, doen het beter dan vorig jaar. Het aantal geboekte reizen naar Spanje steeg met 4,2 procent en naar Portugal met 8,2 procent. Verrassend is dat het aantal geboekte vakantiereizen naar Frankrijk met circa 13 procent is afgenomen. Een verklaring daarvoor heeft Oostdam niet.

Touroperator TUI Nederland herkent het beeld dat de ANVR over Griekenland schetst. TUI krijgt echter niet massaal telefoontjes van bezorgde toeristen die niet meer op vakantie durven naar Griekenland.

De Griekse brancheorganisatie voor toerisme HATTA liet vrijdag weten dat het slecht gaat met het toerisme in diverse regio's in het land. Dat komt volgens haar omdat diverse media uit meerdere landen onterecht het beeld oproepen dat er chaos heerst in het Zuid-Europese land.

Gerelateerde artikelen