EU neemt 'bijtende' sancties tegen Iran

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie (EU) heeft het pakket sancties tegen Iran uitgebreid. Zo is er besloten tot een invoerverbod van olie en -producten naar landen van de Europese Unie, met een overgangsperiode tot 1 juli. Bovendien blokkeren de 27 lidstaten de tegoeden van de Iraanse centrale bank in de EU. De ministers van Buitenlandse Zaken werden het hierover maandag in Brussel eens.
Minister Uri Rosenthal sprak over ,,bijtende'' sancties tegen het land, die het regime hard moeten treffen maar de bevolking buiten schot laten.
Het verbod gaat direct in, maar Europese landen krijgen tot juli de tijd om lopende contracten uit te dienen en contracten elders te sluiten. Voor landen die voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van Iraanse olie, zoals Griekenland, wordt er een oplossing gevonden, maar garanties dat de EU opdraait voor eventuele financiële schade zijn er niet gegeven. Voor mei zullen de ministers een tussentijdse evaluatie houden over de uitvoering van de maatregelen.
Nucleaire programma
Europa draait de duimschroef vaster om Iran om het land te dwingen te stoppen met het nucleaire programma. Iran is volgens Europa een atoombom aan het maken. Dit embargo is een van de meest ingrijpende maatregelen die Europa tegen Iran kan nemen omdat het land erg afhankelijk is van de inkomsten uit olie. Een vijfde van de olie-export is bestemd voor Europa.
,,De sancties moeten ervoor zorgen dat Iran ons verzoek om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten ernstig neemt", zo lichtte EU-buitenlandchef Catherine Ashton de beslissing toe.
Transport van olie
Of Europa mogelijk nog verder wil gaan dan sancties wilde Rosenthal niet zeggen. ,,Die opties liggen noch op tafel, noch zijn ze van de tafel.''
Iran heeft al gedreigd het transport van olie door de Straat van Hormuz te blokkeren als Europa een exportverbod voor Iraanse olie instelt. De zeestraat verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman en is goed voor een zeer groot deel van alle olietransporten per tanker ter wereld.