ANP31 okt '12 15:02

Griekse vakbond roept op tot 48-uursstaking

Grieken tijdens een vorige staking. EPA
Grieken tijdens een vorige staking. EPA

ATHENE (ANP) - De grootste Griekse vakbond heeft woensdag opgeroepen tot een landelijke staking. De bond GSEE wil dat mensen hun werk volgende week dinsdag en woensdag neerleggen. Reden is de nieuwe golf aan bezuinigingen die de regering heeft voorgesteld om nieuwe leningen los te krijgen van de EU en het IMF.

,,Ons centrale doel is dat het parlement een streep zet door de onaanvaardbare, verwoestende en dwingende maatregelen die de trojka oplegt'', zei de bond, doelend op de Europese Unie, het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

De bezuinigingen van circa 13,5 miljard euro treffen gepensioneerden en ambtenaren, die de laatste 2 jaar al drastisch hebben ingeleverd.

De vakbond zei dat de geplande staking samenvalt met de dagen waarop het parlement de bezuinigingen bespreekt. Griekenland heeft snel nieuw geld nodig, omdat het anders op 16 november blut is. Ministers van Financiën van de eurozone bespreken op 12 november of ze meewerken aan 31,2 miljard euro aan nieuwe leningen voor het noodlijdende land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen