ANP30 okt '12 13:25Aangepast op 30 okt '12 13:52

Ford houdt winst op peil

EPA
EPA

DEARBORN (AFN) - De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van recordwinsten in Noord-Amerika en kon daarmee de zwakke Europese verkoop grotendeels opvangen. De nettowinst ging slechts licht omlaag tot 1,63 miljard dollar (1,26 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het concern dinsdag bekend.

De winst per aandeel exclusief eenmalige posten was 40 cent. Analisten rekenden in doorsnee op 30 cent. In Europa leed het bedrijf een operationeel verlies voor belastingen van 468 miljoen dollar, maar Noord-Amerika werd een recordwinst geboekt van 2,3 miljard dollar. De totale omzet daalde tot 32,1 miljard dollar, van 33,1 miljard dollar een jaar eerder.

Ford maakte vorige week nog bekend de fabriek bij het Belgische Genk te gaan sluiten. Ook bij twee Britse vestigingen gaan de deuren dicht. Door die sluitingen verliezen 5700 werknemers van Ford hun baan.

Besparing

Ford verwacht de komende 2 jaar minimaal 3 miljard dollar te verliezen in Europa, inclusief minstens 1,5 miljard dollar dit jaar. De sluiting van de fabrieken moet een besparing opleveren van 500 miljoen dollar. De productie zal met 350.000 auto's dalen vanwege de sluitingen.

Naast een sterke verkoop in Noord-Amerika profiteerde Ford ook van hogere prijzen en lagere kosten. Daardoor bereikte de operationele winstmarge in Noord-Amerika het recordniveau van 12 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen