ANP2 nov '12 15:47Aangepast op 2 nov '12 16:39

Beurzen reageren tam op banenrapport

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen werden vrijdag overwegend kleine winsten geboekt. Na de stevige koerswinsten van een dag eerder deden beleggers het wat rustiger aan. HetAmerikaansebanenrapport, dat sterker uitviel dan verwacht, werd lauw ontvangen op de beurzen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 337,21 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 528,14 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,3 procent. Londen zakte een fractie.

Op Wall Street daalde de Dow-Jonesindex na een uur handelen 0,3 procent ondanks een sterker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten. In oktober kwamen er 171.000 nieuwe banen bij, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 125.000 banen. De werkloosheid steeg in oktober een fractie tot 7,9 procent. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende week.

Air France-KLM

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 5,1 procent. Postbezorger PostNL, die maandag de kwartaalcijfers bekend zal maken, stond onderaan met een verlies van 1,2 procent.

In de MidKap was Brunel de sterkste stijger met een winst van 4,1 procent. De detacheerder verhoogde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers de omzetverwachting voor dit jaar.

Grootste daler

Vastned was de grootste daler met een min van 2,9 procent na tegenvallende resultaten. Het winkelvastgoedfonds voorziet voor het gehele jaar een nettoresultaat dat onder de verwachting van analisten ligt. Ook keert het bedrijf minder dividend uit.

In Parijs leverde Alcatel-Lucent 6,6 procent in. De producent van telecomapparatuur heeft voor het tweede kwartaal op rij een verlies in de boeken gezet. Beiersdorf steeg 6,7 procent in Frankfurt. Het Duitse cosmeticabedrijf, bekend van Nivea en Labello, verhoogde de omzetverwachting voor 2012.

De euro was 1,2838 dollar waard, tegen 1,2940 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 85,39 dollar per vat. Brentolie zakte 1 procent tot 107,09 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen