ANP24 aug '12 19:29

Wall Street hoger om ECB-gerucht

NEW YORK (AFN) - In New York noteerden de Amerikaanse beurzen vrijdag halverwege de handelsdag in de plus. Beleggers werden aan het begin van de handelsdag positief verrast door een gerucht dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij een nieuw opkoopprogramma overweegt een maximale rente vast te stellen die landen moeten betalen bij het uitgeven van obligaties.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,6 procent hoger op 13.134 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1410 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent tot 3070 punten.

Persbureau Reuters meldde vrijdag, op basis van bronnen binnen de centrale bank, dat de ECB overweegt om een maximum te stellen op rentes die eurolanden moeten betalen op staatsleningen en anders in te grijpen.

Speculanten

Hiermee wil de ECB voorkomen dat speculanten profiteren van de hoge rentes die bijvoorbeeld Italië en Spanje momenteel moeten betalen. Een beslissing hierover wordt echter pas bij de volgende beleidsvergadering op 6 september genomen. Het Duitse blad Der Spiegel schreef eerder al over deze ECB-plannen. De ECB noemde de berichtgeving ,,misleidend''.

Eerder op de handelsdag zorgde onzekerheid over een nieuwe steunronde van de Amerikaanse centrale bank opnieuw voor terughoudendheid onder beleggers.

Duurzame goederen

Op macro-economisch vlak lieten de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in juli de sterkste groei zien sinds december vorig jaar. De ordertoename viel hoger uit dan verwacht. De groei was vooral te danken aan meer vliegtuigorders. Exclusief transportmiddelen was er sprake van een lichte daling.

Apple won 0,9 procent nadat een rechter in Zuid-Korea concludeerde dat de technologiegiganten Apple en Samsung inbreuk op elkaars patenten hebben gemaakt. Beide concerns zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen. De uitspraak wordt door marktvorsers als symbolisch gezien. Er lopen nog patentzaken tussen de twee ondernemingen in onder meer de Verenigde Staten en Australië.

Gerelateerde artikelen