ANP23 aug '12 20:03

Slechte uitgangspositie AZ na nederlaag

Adam Maher (R) van AZ in duel met Samuel Eto'o van Anzji Machatsjkala. EPA
Adam Maher (R) van AZ in duel met Samuel Eto'o van Anzji Machatsjkala. EPA

MOSKOU (ANP) - AZ heeft zichzelf donderdag tegen Anzji Machatsjkala in de Europa League geen al te beste uitgangspositie verschaft voor de terugwedstrijd van volgende week. De Alkmaarders gingen in Moskou met 1-0 onderuit tegen de miljoenenformatie van coach Guus Hiddink. Spits Lacina Traoré zorgde in de tweede helft voor de enige treffer.

Van het goede combinatiespel waarmee AZ zondag Heracles Almelo in de competitie opzij zette, was in Moskou niets te zijn. De ploeg uit Alkmaar, waar Etiënne Reijnen centraal achterin de naar Ajax vertrokken Niklas Moisander verving, was slordig in de passing en speelde in een te laag tempo om grote kansen te creëren.

De Russen sprongen, net als in de vorige ronde tegen Vitesse, een stuk beter om met de spaarzame kansen. Mbark Boussoufa miste in de eerste helft nog een aardige mogelijkheid, maar was in de tweede helft een stuk alerter. Vlak na de hervatting gunde hij Traoré met een afgemeten voorzet een niet te missen kans. De Ivoriaan gleed de voorzet, op rand van buitenspel, via de binnenkant van de paal achter doelman Esteban: 1-0. AZ stelde daar twee pogingen van Erik Falkenburg en Maarten Martens tegenover, maar zij schoten beiden over het doel.

Ander niveau

Tekenend voor de onmacht van AZ was wellicht het optreden van Jozy Altidore. De eredivisietopscorer (4 goals uit 2 wedstrijden) merkte dat zijn directe tegenstander Christopher Samba toch echt van een ander niveau is dan de verdedigers die hij wekelijks in de Nederlandse competitie tegenover zich krijgt. De sterke Congolees, die ooit voor 14 miljoen overkwam van Blackburn Rovers, had geen kind aan de Amerikaan, die bovendien amper bereikt werd.

Pas in het slotkwartier drong de ploeg van Gertjan Verbeek echt aan. Uit een corner kopte Viktor Elm hard op de lat. Het bleek de grootste AZ-kans van de wedstrijd, waardoor Anzji in een zeer matig gevuld stadion in Moskou vrij eenvoudig overeind bleef. Boussoufa had Anzji in de slotminuten zelfs een ruimere marge kunnen geven, maar zijn inzet ging via de vingertoppen van Esteban net over.

Gerelateerde artikelen