ANP26 mrt '12 19:29

Wall Street hoopt op nieuwe stimulans

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn de nieuwe week maandag voortvarend begonnen. Net als in Europa kregen de koersen steun van uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Die wogen zwaarder dan tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

Na ongeveer 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,9 procent hoger op 13.200 punten. De brede S&P 500-index noteerde eveneens 0,9 procent hoger, op 1410 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,2 procent tot 3104 punten.

Bernanke voedde de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie met sombere uitspraken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Volgens de centralebankpresident is een sterkere economische groei nodig om de werkloosheid in de Verenigde Staten verder terug te kunnen dringen. De recente daling van de werkloosheid is volgens hem waarschijnlijk tijdelijk.

Amerikaanse makelaars

Tegenvallende cijfers waren er van de Amerikaanse branchevereniging van makelaars. Die meldde dat het aantal voorlopige koopcontracten voor huizen in februari is gedaald, terwijl op een kleine groei werd gerekend. De beurskoers van huizenbouwer D.R. Horton daalde hierop 0,6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte een fractie tot 106,70 dollar. Olieconcerns waren echter alsnog in trek onder beleggers. Chevron werd bijna 1 procent meer waard, Exxon Mobil steeg 1,6 procent.

De euro werd maandagavond voor 1,3330 dollar verhandeld, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen