ANP10 aug '12 11:09Aangepast op 10 aug '12 11:26

IEA: olievraag groeit minder hard in 2013

LONDEN (AFN) - De vraag naar olie zal volgend jaar minder hard stijgen dan voorzien als gevolg van de afkoeling van de wereldeconomie. Dat stelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag in een maandelijks rapport over de oliemarkt.

Het agentschap dat geïndustrialiseerde landen adviseert over hun energiebeleid, schat de olieconsumptie in 2013 op 90,47 miljoen vaten per dag. Dat is een neerwaartse bijstelling van zijn eerdere prognose met 400.000 vaten.

De OPEC verhoogde een dag eerder juist zijn voorspelling van de vraag naar olie volgend jaar. Het oliekartel gaat met 89,52 miljoen vaten per dag echter uit van een lagere vraag dan het IEA, en waarschuwde bovendien dat zijn prognose zeer onzeker is.

Afremmende groei

Aan de productiekant ziet de IEA genoeg factoren die ondanks de afremmende groei van de vraag de olieprijs kunnen ondersteunen. Zo is er nog altijd de kwestie-Iran en blijven ook in Libië, Irak en Nigeria politieke spanningen bestaan.

De olieprijzen, die in juni een flinke smak maakten door de versomberende economische vooruitzichten, krabbelen de laatste weken weer wat op. Handelaren hebben hun hoop gevestigd op mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen van centrale banken.

Woensdag daalde prijs van een vat Amerikaanse olie op de termijnmarkt met 1 procent tot 92,42 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 112,21 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen