ANP14 aug '12 11:46

Beurzen klimmen op macrocijfers

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten dinsdag winsten te boeken. De aandelenmarkten verwerkten een reeks van macro-economische cijfers uit Europa, die een gemengd beeld lieten zien. De economische data hielden wel de deur open voor meer steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,De cijfers laten geen al te florissant beeld van Europa zien, maar sombere cijfers zijn waarschijnlijk nodig om politici tot actie te bewegen. Dus in dat licht is het geen slecht nieuws'', zei een Parijse handelaar tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent hoger op 333,31 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 501,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,5 en 0,8 procent.

Duitsland

In Duitsland bleek dat de economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De groei viel daarmee iets hoger uit dan verwacht. De Franse economie stagneerde, terwijl economen hadden gerekend op een krimp. In Nederland groeide de economie onverwacht met 0,2 procent. In de gehele eurozone was conform verwachting sprake van een krimp met 0,2 procent.

Het onderzoeksinstituut ZEW meldde daarentegen dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in augustus verder is afgenomen. Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen daalt.

Van Lanschot

In de AEX zakte TNT Express 0,5 procent. De Europese Commissie liet weten een pauze in te lassen bij het onderzoek naar de geplande overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS.

Van Lanschot leverde 1,2 procent in. De bank zag de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 87 procent kelderen door hogere voorzieningen voor slechte kredieten.

RWE

In Frankfurt verloor het Duitse energieconcern RWE 0,4 procent. Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent schrapt de komende 2 jaar nog eens ongeveer 2400 banen. Het verlies aan werkgelegenheid komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 8000 arbeidsplaatsen.

Hochtief daalde 1,7 procent. De grootste bouwonderneming van Duitsland is in het tweede kwartaal van het jaar onverwacht in de rode cijfers gedoken. Dat kwam onder meer omdat het concern geld opzij moest zetten voor een project in Hamburg.

De euro was 1,2360 dollar waard, tegen 1,2337 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 93,10 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder op 114,01 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen