ANP23 apr '12 11:50

Beurzen sterk omlaag door politieke zorgen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten maandag flinke verliezen zien. De politieke onzekerheid in Frankrijk en Nederland wakkerde de vrees aan over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone. Zwakke economische cijfers uit de eurozone gooiden verder olie op het vuur.

,,De AEX loopt redelijk in lijn met de rest van de beurzen. Je kan dus niet echt zeggen dat de mislukte onderhandelingen in het Catshuis zorgen voor een extra negatief effect op deaandelenbeurzen. Het gaat ons echter wel geld kosten, want op de obligatiemarkten loopt de Nederlandse rente verder op ten opzichte van de Duitse rente'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 2,5 procent lager op 301,31 punten. De hoofdgraadmeter aan het Damrak daalde maandag tot de laagste stand sinds eind december vorig jaar. De MidKap-index zakte 2,6 procent tot 508,51 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 1,6 en 2,7 procent.

Activiteit eurozone

De Europese beurzen zakten verder weg nadat bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april verder is afgenomen. De activiteit in de Duitse industrie liet daarbij in april de sterkste krimp in 3 jaar tijd zien. Ook bleek dat Spanje in het afgelopen kwartaal in een recessie is beland.

Het mislukken van de begrotingsonderhandelingen in Nederland zorgde ervoor dat het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties verder opliep. Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten bezig. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland nam eveneens toe.

Franse verkiezingen

In Frankrijk won de socialistische kandidaat François Hollande zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler in de AEX met een min van 9,3 procent. Vrijdag won het aandeel nog bijna 16 procent op berichten over een mogelijke beursexit. De financiële fondsen Aegon en ING volgden met verliezen van respectievelijk 8,2 en 7,2 procent. Elektronicaconcern Philips hield dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers het hoofd boven water en klom 4,1 procent.

Nestlé verliest

In Zürich verloor Nestlé 2,1 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern koopt de babyvoedingsactiviteiten van farmaciegigant Pfizer voor bijna 9 miljard euro. Nestlé troefde daarmee rivaal Danone af, die naar verluidt ook in de race was om een deal met Pfizer te sluiten. Danone steeg in Parijs 2,5 procent.

De euro was 1,3145 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 103,10 dollar per vat enBrentolie zakte 0,8 procent tot 117,86 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen