ANP13 dec '12 17:38Aangepast op 13 dec '12 18:23

EU-top bespreekt toekomst unie

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie zijn donderdag in Brussel aan hun laatste geplande top van dit jaar begonnen. Premier Mark Rutte en zijn collega's praten onder meer over de toekomst van Europa op economisch en financieel gebied.

Iedere leider krijgt 4 minuten spreektijd om zijn of haar visie uit de doeken te doen. Centraal staan de voorstellen van onder anderen Europees president Herman Van Rompuy, die tevens voorzitter is van de vergadering. Zijn idee voor een aparte begroting voor de 17 landen met de euro (eurozone) lijkt op de lange baan te worden geschoven. Een meerderheid zou wel voelen voor contracten tussen lidstaten en Brussel over economische hervormingen om zo de unie te versterken tegen toekomstige crises.

De zoveelste top dit jaar begon met iets meer optimisme dan eerdere bijeenkomsten. Donderdagochtend kwam het nieuwe Europese bankentoezicht een belangrijke stap dichterbij. Ook konden de eurolanden een noodkrediet aan Athene vrijgegeven omdat de Grieken aan de gestelde voorwaarden hebben voldaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen