ANP12 dec '12 19:13

Fed kondigt nieuw opkoopprogramma aan

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, gaat een nieuw economisch steunprogramma opzetten, waarbij maandelijks voor 45 miljard dollar (ruim 34 miljard euro) aan obligaties wordt opgekocht. Dat maakte de Fed woensdag bekend na de tweedaagse vergadering van het beleidsbepalende bestuur.

Dit nieuwe programma gaat lopen naast de bestaande steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekleningen opkoopt. De nieuwste steunplannen van de Fed vervangen de zogenoemde 'Operation Twist', die eind dit jaar afloopt. Met al die maatregelen wil de Fed de rentes drukken en zo de economie stimuleren.

De Fed liet het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten ongewijzigd op 0 tot 0,25 procent. De Amerikaanse centrale bank zal dit historisch lage renteniveau de komende jaren handhaven. De Amerikaanse rente staat al sinds december 2008 op die zeer lage stand.

Werkloosheid

De Fed koppelde wel voor het eerst aan het rentebeleid een doelstelling voor de werkloosheid. De lage rente geldt in ieder geval zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent blijft, tegen 7,7 procent vorige maand. Ook moet de inflatieverwachting voor de eerste 1 of 2 jaar niet meer dan 2,5 procent zijn. In november was de inflatie 2,2 procent.

Volgens de centrale bank groeit de Amerikaanse economie in een gematigd tempo en toont de huizensector verbetering. Wel blijft de werkloosheid op een verhoogd niveau en zijn de bedrijfsinvesteringen afgezwakt.

De Amerikaanse economie groeide met 2,7 procent in het derde kwartaal, maar er zijn aanwijzingen dat de groei sterk afzwakt. Economen verwachten gemiddeld een groei van 1,2 procent in het vierde kwartaal. Amerikaanse bedrijven zijn erg onzeker over de begrotingscrisis in de VS en zijn daarom terughoudend met investeringen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen