ANP6 feb '12 09:54Aangepast op 6 feb '12 10:22

Verhagen: kijken naar doorstart NedCar

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat zoeken naar overnamekandidaten voor NedCar en mogelijkheden bekijken voor een doorstart van de fabriek. Hij liet dat maandag aan het ANP weten in een eerste reactie op de aankondiging van Mitsubishi dat het stopt met de productie van NedCar.

Verhagen gaat eind deze maand naar Japan om met de top van Mitsubishi te praten over verkoop van de fabriek, die binnen een jaar rond zou moeten komen. Mitsubishi heeft Verhagen toegezegd de fabriek en alle werknemers te willen verkopen voor een symbolische bedrag van 1 euro aan een overnamekandidaat. Dat moet dan wel binnen een jaar gebeuren. Verkoop zou het Japanse bedrijf de kosten van een sociaal plan voor de 1500 werknemers bij NedCar besparen.

Verhagen noemt het ,,bijzonder teleurstellend'' dat Mitsubishi er niet van was te overtuigen de productie na dit jaar voort te zetten. ,,De mensen van NedCar verkeren al heel lang in onzekerheid. Dit is natuurlijk een klap. Dat heb ik vanochtend ook gezegd tegen de directeur buitenlandse productie van Mitsubishi, die in Nederland is'', aldus Verhagen.

Geïnteresseerde partijen

Verhagen is niet pessimistisch over een doorstart, omdat hij de afgelopen maanden al geïnteresseerde partijen heeft gesproken. Een voordeel voor NedCar is dat het een assemblagefabriek is waar patenten geen rol spelen.

,,Als ik nu het hoofd in de schoot zou leggen, doet dat geen recht aan de zorgen bij mensen die er werken. We moeten dit pad wel degelijk bewandelen, gebaseerd op de gesprekken die ik al had'', zei hij tegen BNR Nieuwsradio.

Tegelijk met gesprekken over een doorstart zal Verhagen met de Mitsubishi-top praten over een goed sociaal plan. Dat zal de 1500 werknemers de kans moeten geven om zich om te scholen. NedCar vanuit de overheid subsidiëren ziet Verhagen niet zitten. Dat heeft op termijn geen zin en is ,,geen verstandige besteding van belastinggeld'', zei Verhagen tegen BNR.

Gerelateerde artikelen