ANP16 dec '12 14:16Aangepast op 16 dec '12 16:09

'Bedenkingen Bundesbank bij bankentoezicht'

BERLIJN (AFN) - De Duitse centrale bank heeft ernstige bedenkingen bij de juridische grondslagen voor het centrale bankentoezicht waarover de Europese leiders het afgelopen week eens zijn geworden. Dat berichtte het blad Der Spiegel zondag op gezag van juristen bij de Bundesbank.

De ministers van Financiën van de EU hebben afgesproken dat de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden op de grote Europese banken. Het is de eerste stap richting een Europese bankenunie, doe op termijn moet helpen het vertrouwen in de gemeenschappelijke munt te versterken.

Juristen van de Bundesbank zijn na een eerste evaluatie van het bereikte akkoord echter niet overtuigd dat het project ,,een duurzame juridische basis'' heeft, aldus Der Spiegel. De Duitse centrale bank was in het recente verleden vaker zeer kritisch over Europees beleid ter bestrijding van de schuldencrisis.

Twijfels

De Bundesbank gaf geen commentaar op het artikel in Der Spiegel, maar president Jens Weidmann zei in een interview met Wirtschaftswoche ook twijfels te hebben bij het bankentoezicht door de ECB. ,,Ik ben er niet van overtuigd dat het ECB-bestuur het beste gremium is om te beslissen of een bank moet worden gesloten of niet'', zei hij.

Weidmann zei verder dat het toezicht op banken duidelijk gescheiden moet worden van de kerntaak van de ECB: het bewaken van de prijsstabiliteit in de eurozone. ,,Het is niet echt duidelijk of het nu gesloten compromis daarin voorziet'', aldus de Bundesbank-president.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen