ANP3 aug '12 14:12Aangepast op 3 aug '12 15:27

Rajoy onderstreept probleem met financiering

MADRID (AFN) - De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vrijdag nogmaals onderstreept dat het voor Spanje momenteel moeilijk is om geld op te halen op de financiële markten. De hoge rentes die op Spaanse staatsleningen worden geëist, maken lenen bijzonder duur en dreigen de staatsschuld onhoudbaar te maken.

,,Ons grootste probleem is dat we grote schulden hebben die moeten worden afbetaald en het heel moeilijk is om iemand te vinden die ze wil herfinancieren'', stelde Rajoy. Spanje moest donderdag nog 6,65 procent rente bieden om leningen voor 10 jaar aan de man te brengen. Dat was het op een na hoogste percentage sinds de invoering van de euro.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf donderdag aan te overwegen opnieuw obligaties van eurolanden op te kopen om de stijgende rentes de kop in te drukken. De steunaankopen zouden echter worden gekoppeld aan de inzet van de Europese noodfondsen voor hetzelfde doel. Die fondsen kunnen alleen obligaties opkopen als een land daar expliciet om vraagt. Aan steun kunnen dan strenge voorwaarden worden gekoppeld.

Rajoy zei dat hij de plannen van de ECB wil onderzoeken, voordat hij besluit of Spanje dergelijke steun moet aanvragen. ,,Ik wil zien of de maatregelen toereikend zijn. Daarna zal ik de beste beslissing nemen in het algemene belang van de Spaanse bevolking'', stelde hij.

Gerelateerde artikelen