ANP5 mrt '12 14:11

Rutten mag voorlopig verder bij PSV

EINDHOVEN (ANP) - Met een groepsgesprek en een bosloop verwerkte de aangeslagen spelersgroep van PSV maandag de smadelijke thuisnederlaag tegen FC Twente (2-6). Trainer Fred Rutten herhaalde nog maar eens dat hij voldoende vertrouwen en energie heeft om het seizoen af te maken. Aanvoerder Ola Toivonen benadrukte dat niet zijn bekritiseerde coach maar hij en zijn ploeggenoten alle schuld voor het ontluisterende verlies dragen.

,,Het lag niet aan de tactiek, maar aan ons'', verklaarde de Zweedse aanvaller tegenover de massaal aanwezige pers. ,,Jullie moeten dus geen kritiek op de trainer hebben. Aan hem ligt het echt niet, hoor.''

Over de inhoud van het groepsgesprek wilden trainer en aanvoerder niets kwijt. ,,We hebben en enorme dreun gekregen'', erkende Rutten. ,,Maar er is nog niets verloren. We spelen nog tien competitieduels en staan ook in de halve finale van de beker. Donderdag spelen we een mooie wedstrijd tegen Valencia. We moeten snel verder.''

Clubleiding

Rutten verwacht dat hij ook van de clubleiding pas aan het einde van het seizoen afscheid mag nemen. ,,Ik heb in ieder geval geen andere signalen'', zei hij. De voormalige trainer van FC Twente en Schalke 04 is ook ervaren genoeg om te beseffen dat PSV snel een goed resultaat nodig heeft. Hij verspeelde de afgelopen twee seizoenen met PSV na de winterstop het uitzicht op een startbewijs voor de Champions League. En zonder de inkomsten van deze lucratieve competitie voor clubteams dreigt er voor PSV wederom een bezuinigingsronde.

De naar de derde plaats van de eredivisie afgezakte club leende aan het einde van het vorige voetbaljaar maar liefst 48 miljoen euro van de gemeente Eindhoven. PSV besteedde een slordige 30 miljoen euro aan de komst van Tim Matavz, Dries Mertens, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Przemyslaw Tyton, Timothy Derijck en Jetro Willems. De formatie ging tot de thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen FC Twente ook als grootste favoriet voor de titel door het leven. Maar sinds de enorme afstraffing twijfelen ook veel verstokte supporters of Rutten het seizoen wel moet afmaken.

Technisch manager Marcel Brands en directeur Tiny Sanders zijn al een paar maanden op zoek naar een geschikte opvolger die Rutten in de zomer moet vervangen. Droomkandidaat Dick Advocaat moet echter eerst nog met de nationale ploeg van Rusland op het EK uitkomen. Voor alle partijen lijkt het daarom beter als Rutten het seizoen mag afmaken, tenzij er in de komende weken alsnog een onhoudbare situatie ontstaat.

Gerelateerde artikelen