ANP29 mrt '12 13:36

DNB houdt deel winst in eigen zak

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) houdt een deel van de winst over 2011 in eigen zak als reservering voor mogelijke verliezen op Europese staatsobligaties. Dat zei DNB-president Klaas Knot donderdag in een toelichting op het jaarverslag van de centrale bank.

DNB boekte vorig jaar in totaal een winst van ruim 1,2 miljard euro. Daarvan wordt 463 miljoen euro toegevoegd aan het eigen vermogen, als reservering voor de risico's die over staatsobligaties worden gelopen. De resterende 750 miljoen euro gaat als winstuitkering naar de Staat.

De obligaties op de balans van DNB zijn het gevolg van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Die koopt sinds mei 2010 obligaties van Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië op om de handel in die staatsleningen te ondersteunen. De aankopen van de ECB zijn inmiddels opgelopen tot ongeveer 218 miljard euro. Daarvan stond eind vorig jaar 11,5 miljard euro op de balans van DNB. Dat was ruim 7 miljard euro meer dan eind 2010.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen