ANP17 jan '12 16:15

Vooruitblik: 'Omzetgroei Ahold zwakt iets af'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Ahold heeft in het vierde kwartaal van 2011 waarschijnlijk een zwakkere omzetgroei gerealiseerd dan in de periode daarvoor. Maar het supermarktconcern blijft goed overeind in moeilijke marktomstandigheden, denken analisten. Donderdag komt het concern met omzetcijfers over het vierde kwartaal en heel 2011.

,,Het is een interessant kwartaal, zeker met branchegenoten als Delhaize in het achterhoofd'', vindt analist Richard Withagen van SNS Securities. Vooral de omzet in de Verenigde Staten staat in de belangstelling. Withagen rekent op een omzetstijging van 3 procent in de Verenigde Staten en een plus van 2,5 procent in Nederland.

Het Belgische Delhaize kwam vorige week met teleurstellende resultaten in de VS. Het concern heeft volgens Withagen echter een veel zwakkere positie in de VS dan Ahold. ,,Zij groeien al jaren minder sterk''.

Omzetgroei

Analisten van Rabobank rekenen op een omzetgroei van 2,5 procent in de VS en 3,5 procent in Nederland. Met de Nederlandse verwachting zijn zij optimistischer dan de meeste andere analisten. Volgens Rabo heeft Ahold bewezen dat het de concurrentie met Jumbo, een sterke en groeiende branchegenoot, goed aankan. De organische omzetgroei was de afgelopen 7 jaar groter dan die van Jumbo.

Op korte termijn verwachten de Rabo-analisten een verhevigde prijscompetitie. Op langere termijn gaat de strijd liggen, denken zij. Ahold zal volgens de verwachting op den duur zijn leidende positie versterken. Dat gebeurt volgens de marktvorsers onder meer door de versterkte klantbindende programma's, nieuwe winkels en vooral een groter bereik online. De nummer twee in Nederland, Jumbo, moet intussen de blik naar binnen richten voor de verdere integratie van C1000.

Dinsdag om 16.05 uur noteerde Ahold een bescheiden plus van 0,6 procent op 10,18 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen