ANP8 mrt '12 09:17Aangepast op 8 mrt '12 09:50

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is donderdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger in navolging van de positieve stemming in Azië en New York. De hoop op het slagen van de Griekse schuldenruil zorgde voor optimisme.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 322,01 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 531,96 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,6 en 0,9 procent.

Eurocommissaris Olli Rehn drong er woensdagavond bij private schuldeisers op aan mee te doen met het Griekse voorstel voor de schuldenruil. De deadline voor het aanmelden van hun staatsobligaties verstrijkt donderdag om 21.00 uur. Hij benadrukte dat de voorwaarden niet meer zullen verbeteren en dat het alternatief veel erger is.

Rode cijfers

De beurzen kregen ook veel bedrijfsresultaten te verwerken. In de AEX zakte Air France-KLM 1 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie is vorig jaar diep in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 809 miljoen euro. Vooral de hoge brandstofprijs deed Air France-KLM pijn.

De resultaten over 2011 van bouwbedrijf BAM voldeden aan de verwachtingen. Het aandeel klom 6,9 procent. Delta Lloyd steeg 1,5 procent. De verzekeraar handhaafde bij de presentatie van de jaarcijfers de onlangs aangescherpte doelstellingen voor 2012 en 2013.

Supermarkten

Delhaize zakte in Brussel 5 procent. Het Belgische supermarktconcern heeft de winst in het vierde kwartaal flink zien dalen, vooral door kosten om onderdelen in de Verenigde Staten te herpositioneren. De Franse supermarktketen Carrefour bracht ook tegenvallende resultaten naar buiten. Het aandeel verloor in Parijs 0,5 procent.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS steeg daarentegen 8 procent in Parijs. Het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus heeft een sterk financieel jaar gedraaid. Het bedrijf zag de nettowinst met 87 procent omhoogschieten tot 1,03 miljard euro.

Bierbrouwer

Anheuser-Busch InBev won in Brussel 2,6 procent na bekendmaking van cijfers. De grootste bierbrouwer ter wereld zag de winst met ruim 12 procent stijgen in het vierde kwartaal dankzij prijsstijgingen en sterke verkopen in Latijns-Amerika.

In Frankfurt zakte Henkel 3,8 procent ondanks dat de Duitse fabrikant van wasmiddelen en verzorgingsproducten in 2011 een recordwinst behaalde. Analisten hadden echter op een nog hogere winst gerekend.

De euro was 1,3172 dollar waard, tegen 1,3155 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 106,47 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,3 procent tot 124,46 dollar per vat.

drijf BAM 3,9 procent na publicatie van de resultaten.

Gerelateerde artikelen