ANP28 dec '12 16:07Aangepast op 28 dec '12 16:51

Europese beurzen op verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in de middaghandel op verlies. Beleggers zijn sceptisch over een goede afloop van de nieuwe onderhandelingen over de 'fiscal cliff'.

De AEX-index in Amsterdam stond 0,7 procent lager op 342,22 punten. De MidKap-index noteerde 0,6 procent in de min op 533,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 1,3 procent lager.

Ook op Wall Street zorgde de fiscal clif voor zorgen bij beleggers. De Dow-Jones stond een uur na aanvang 0,6 procent lager.

DAX-index

Vrijdag is de laatste volledige handelsdag in Europa. De volumes zijn laag. Maandag sluiten de beurzen al in de middag. De beurs in Frankfurt blijft maandag de hele dag gesloten. Op de Griekse aandelenbeurs na, was de DAX-index in Frankfurt dit jaar de best presterende index in Europa met een verwachte winst van ruim 29 procent.

Later op vrijdag komen in Washington de kopstukken van de regering, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bij elkaar in een nieuwe poging de begrotingsproblemen op te lossen. Als de Republikeinen en Democraten het voor 1 januari niet eens worden, treden automatisch omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die naar verwachting schadelijk zijn voor de economie.

Franse economie

Kort voor de opening van de beurzen werd bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal iets minder hard is gegroeid dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe schatting van het Franse statistiekbureau bleek dat de op een na grootste economie van Europa met 0,1 procent is gegroeid. Eerder werd een vooruitgang gemeld van 0,2 procent.

Nieuws van bedrijven was er vrijdag nauwelijks. Vrijdag meldde Reed Elsevier wel voor in totaal 100 miljoen Britse pond eigen aandelen in te kopen. Het inkoopprogramma loopt van 31 december tot en met 27 februari volgend jaar. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Bankia

In Madrid was Bankia opnieuw de gebeten hond met een verlies van 25 procent. Het aandeel van de bank zal vanaf 2 januari worden uitgesloten van de Spaanse hoofdindex IBEX 35. Donderdag ging Bankia al 20 procent omlaag.

In Parijs verloor bouwbedrijf Vinci 2,2 procent. De Portugese regering verkoopt ANA-Aeroportos de Portugal, de uitbater van de belangrijkste luchthavens van het land, aan Vinci voor 3,1 miljard euro.

De euro was vrijdag 1,3218 dollar waard, tegen 1,3225 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 91,04 dollar, een stijging van 0,2 procent. Brentolie stond op een prijs van 110,69 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen