ANP27 dec '12 19:48

Wall Street somber over begrotingsoverleg

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street waren donderdag pessimistisch over de uitkomst van het begrotingsoverleg in Washington. Uitspraken van de prominente Democraat Harry Reid, fractievoorzitter in de Senaat, drukten de stemming. Hij zei dat de tijd nu echt begint op te raken.

Als niet voor 1 januari een compromis wordt bereikt, zal vanaf die datum automatisch bezuinigd worden en gaan veel belastingen omhoog. Economen vrezen dat dit de grootste economie ter wereld in een nieuwe recessie zal storten.

Beleggers kregen ook tegenvallende macro-economische cijfers te verwerken. Zo bleek de verkoop van nieuwe woningen in november minder hard te zijn gestegen dan verwacht, en was de daling van het consumentenvertrouwen in december sterker dan economen hadden voorspeld.

Financiële waarden

De Dow-Jonesindex stond in de middaghandel op 12.993 punten, een verlies van 0,9 procent. De breder samengestelde S&P 500 verloor 1 procent tot 1406 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,9 procent omlaag tot 2962 punten.

Vooral financiële waarden stonden onder druk op Wall Street. Verzekeraar AIG en de banken Citigroup en JPMorgan Chase waren de drie sterkste dalers in de Dow met koersverliezen rond de 2,3 procent. Ook aluminiumconcern Alcoa was uit de gratie, en werd 2,1 procent goedkoper.

Geen stijgers

Stijgers waren er niet onder de hoofdfondsen in New York. Detailhandelaar Wal-Mart en autofabrikant General Motors hielden de schade het best beperkt, met koersdalingen van 0,2 procent.

In de Nasdaq behoorde Facebook tot de grootste verliezers. Het internetbedrijf verloor 2,8 procent. Reisbedrijf Expedia was de sterkste stijger met een winst van 3,4 procent, gevolgd door navigatiebedrijf Garmin. De Amerikaanse rivaal van TomTom won 1,2 procent.

De euro was 1,3225 dollar waard. Dat is evenveel als aan het einde van de beurshandel in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen