ANP20 aug '12 16:00Aangepast op 20 aug '12 16:48

Beurzen kabbelen voort

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen kabbelden maandag voort. De omzetten op de aandelenmarkten waren wederom laag vanwege de vakantieperiode. Beleggers namen wat gas terug nadat de graadmeters vrijdag de hoogste standen in 5 maanden tijd bereikten en wachten op nieuwe impulsen die de handel verder richting kunnen geven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 333,43 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 513,59 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent. Frankfurt zakte 0,3 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,3 procent lager.

De markten hielden hun blik gericht op cruciale ontmoetingen tussen de Griekse premier Antonis Samaras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, die later deze week zullen plaatsvinden. Griekenland wil meer tijd om de benodige bezuinigingen door te voeren. Duitsland voelt daar echter niets voor.

Eventueel vertrek

De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen liet daarnaast weten dat een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone hoge kosten met zich meebrengt, maar beheersbaar is. Asmussen stelde voorop dat het zijn voorkeur heeft dat Griekenland in de eurozone blijft.

Op de obligatiemarkt zakte de rente op 10-jarige Spaanse obligatieleningen van 6,5 naar 6,3 procent. Het Duitse blad Der Spiegel meldde dat de ECB overweegt om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen voor staatsleningen. Als deze grens wordt overschreden, zou de centrale bank kunnen ingrijpen. Een woordvoerder van de ECB noemde het bericht echter ,,misleidend".

ArcelorMittal

In de AEX was staalbedrijf ArcelorMittal een verliezer met een min van 1,6 procent. DSM verloor 1 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

Heineken was de grootste stijger met een plus van 1,5 procent. De bierbrouwer, die later deze week de bedrijfsresultaten bekend zal maken, heeft zijn bod op het belang van branchegenoot Frasier & Neave (F&N) inAsian Pacific Breweries (APB) verhoogd.

Logica

In de MidKap werd de handel in aandelen Logica opgeschort. Het bedrijf, dat wordt overgenomen door het Canadese CGI, verwacht dat de beursnoteringen in Amsterdam en Londen vrijdag worden beëindigd.

De euro was 1,2325 dollar waard, tegen 1,2314 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 95,22 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen