ANP30 aug '12 14:10Aangepast op 30 aug '12 14:26

Man die zijn broer doodde op vrije voeten

ROTTERDAM (ANP) - Jason Halman, die op 21 november vorig jaar zijn broer en honkbalinternational Gregory om het leven bracht, is ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank in Rotterdam sprak de 23-jarige man donderdag vrij van moord, maar achtte wel doodslag bewezen. Omdat hij handelde in een psychose, was hij ontoerekeningsvatbaar.

Hij werd 2 weken geleden al op vrije voeten gesteld nadat het Openbaar Ministerie (OM) tot de conclusie was gekomen dat hij niet meer vervolgd moest worden omdat hij psychotisch was toen hij zijn broer doodde.

Deskundigen die Jason onderzochten, zien geen aanknopingspunt voor behandeling. Mogelijk was de psychose te wijten aan erfelijke factoren. De kans op herhaling is daarom niet helemaal uitgesloten, maar dat hoeft niet te betekenen dat een eventuele psychose opnieuw met dezelfde dramatische agressiviteit gepaard zal gaan.

Begeleiding

De rechter gaat ervan uit dat Jason Halman meewerkt aan begeleiding door de reclassering.

Na de uitspraak voegde Jason zich bij zijn familie. Zijn broer Gregory, die 24 jaar oud was, was een bekende honkballer. Hij speelde bij Seattle Mariners, een Amerikaanse profclub. Met de Nederlandse ploeg werd hij in 2007 Europees kampioen. Ook Jason is een talentvol honkballer.

Gerelateerde artikelen