ANP19 okt '12 07:53Aangepast op 19 okt '12 10:21

Hogere winst en omzet Unit4

SLIEDRECHT (AFN) - Softwarebedrijf Unit4 heeft in het derde kwartaal de omzet met 11 procent zien toenemen tot 110,7 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De omzet uit licenties nam met een kwart toe. In Groot-Brittannië steeg de omzet uit licenties met 70 procent en in Noord-Amerika, Zweden, de Benelux en Azië was dubbelcijferige groei te zien. Bij de cloud-activiteiten FinancialForce.com verdubbelde de omzet bijna op jaarbasis.

De ebitda (inclusief FinancialForce.com) steeg met 6 procent tot 20,5 miljoen euro. Exclusief deze Amerikaanse start-up ging de ebitda met meer dan 10 procent omhoog.

Fraude

Unit4 zei verder dat het onderzoek naar de fraude bij de Poolse dochter bijna is afgerond. Kosten voor advocaten en auditing bedragen circa 1 miljoen euro, maar de resterende blootstelling is niet noemenswaardig, aldus het softwarebedrijf.

,,We zijn onze conclusies aan het consolideren om te kijken of we nog een claim indienen. Het probleem is dat de transacties juridisch gezien valide waren. Daarom kunnen we het ook geen fraude noemen. De transacties konden alleen niet als omzet worden genomen. Als de lasten van een rechtszaak hoger zijn dan de baten laten we het achter ons en gaan we verder met de business'', zei financieel directeur Edwin van Leeuwen.

Saas-model

In het vierde kwartaal kan de verschuiving van een licentiemodel richting een Saas-model een grotere impact op de cijfers hebben, merkt het bedrijf op. Als er aan het einde van het jaar een grote deal wordt getekend, wordt sneller gekozen voor een Saas-overeenkomst. Dat betekent dat de inkomsten hieruit voor een groot deal door worden geschoven naar volgend jaar. ,,Hierdoor is de ebitda moeilijker in te schatten'', aldus Van Leeuwen.

Over de succesvolle beursgang van branchegenoot Workday in de Verenigde Staten, zei Van Leeuwen ,,jaloers'' te zijn op de waardering van het bedrijf. ,,Ze zitten ongeveer 7 keer zo hoog als wij. Het geeft wel aan dat we op de juiste koers zitten.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen