ANP9 sep '12 17:04

ESM en Fed centraal in belangrijke beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurzen maken zich op voor een enerverende week, waarin het Duitse grondwettelijk hof zich uitspreekt over het Europese permanente steunfonds ESM en de Federal Reserve naar verwachting nieuwe steunmaatregelen voor de economie bekend gaat maken. Beleggers hopen dat de sterke rally van vorige week kan worden doorgezet.

De aandelenmarkten gingen afgelopen week sterk omhoog nadat de Europese Centrale Bank (ECB) had gezegd opnieuw staatsleningen van zwakke eurolanden op te gaan kopen. De rentes op Spaanse en Italiaanse staatsleningen gingen daarop omlaag en de wereldwijde aandelenkoersen boekten stevige winsten. Omzetwaarschuwingen van FedEx en Intel en een teleurstellend Amerikaans banencijfer werden daardoor grotendeels naar de achtergrond gedrukt.

Na de rally sloot de Amsterdamse AEX-index vrijdag op het hoogste punt in ruim een jaar tijd. De breed samengestelde S&P 500 in New York bereikte het hoogste punt in meer dan 4 jaar.

Rentebesluit

Woensdag beslist het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe of de ingediende klachten over de grondwettelijke basis in Duitsland voor het ESM gegrond zijn. Analisten voorspellen echter dat het hof de klachten zal verwerpen en de deur opent voor de Duitse ratificatie van het ESM. Ook vinden die dag de Nederlandse verkiezingen plaats.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken komt deze week bijeen voor een rentebesluit. De verwachting is dat de Fed obligaties zal gaan opkopen om de economie te steunen. Eerder deze maand liet Fed-president Bernanke al doorschemeren meer stimuleringsmaatregelen te willen nemen.

Tegenwind

De beurzen kunnen wel enige tegenwind ondervinden van een tegenvallend cijfer over de Chinese economie, dat zondag uitkwam. De productie van de Chinese industrie is in augustus in het traagste tempo gegroeid in 39 maanden en viel lager uit dan verwacht. Daaruit blijkt dat de tweede economie van de wereld steeds meer afkoelt.

De agenda voor beleggers in Amsterdam is deze week vrijwel leeg. Het CBS komt met gegevens over de handelsbalans en de winkelverkopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen