AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is woensdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. Beleggers blijven langs de zijlijn doordat de Amerikaanse politici weinig vooruitgang boeken met het oplossen van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,3 procent lager op 331,87 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 517,69 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,2 tot 0,4 procent.
De Democratische leider Harry Reid van de Amerikaanse Senaat uitte dinsdag zijn teleurstelling over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen over de aanpak van de staatsschuld. Als de Democraten en de Republikeinen voor het einde van het jaar geen compromis vinden dan treden automatisch bezuinigingen in werking.
Nieuwe recessie
Deze automatische bezuinigingen maken samen met honderden miljarden dollars aan belastingverhogingen deel uit van de fiscal cliff. Economen voorzien een nieuwe recessie in de Verenigde Staten als de maatregelen begin volgend jaar allemaal in werking treden.
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,9 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste stijger met een plus van 1 procent. Dinsdag leverde het fonds nog 5,7 procent in na negatieve analistenrapporten van JPMorgan en Moody's.
SNS Reaal
In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een koerswinst van 3 procent. Bij SNS Securities, dochter van SNS Reaal, worden volgens het Financieele Dagblad 10 van de 30 banen geschrapt bij de aandelenafdeling. Bouwbedrijf BAM was de grootste verliezer met een min van 1 procent.
In Zürich daalde Swiss Life bijna 5 procent. De Zwitserse levensverzekeraar schrijft 478 miljoen euro af op de 4 jaar geleden overgenomen Duitse financiële dienstverlener AWD. Ook verdwijnen de komende jaren 300 tot 400 banen bij het onderdeel.
De euro was 1,2925 dollar waard, tegen 1,2937 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 86,95 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,3 procent.