ANP11 dec '12 11:54

Beurzen hoger in rustige handel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten dinsdag kleine winsten te boeken in een rustige handelssessie. Beleggers koesteren een sprankje hoop dat de zogeheten 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten kan worden afgewend. Daarnaast wordt gewacht op de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag begint aan een tweedaagse beleidsvergadering.

,,Het optimisme duurt voort. De verwachting dat de bedrijfswinsten in het vierde kwartaal niet dramatisch zullen inzakken blijft zorgen voor een positieve stemming. Ook is er hoop dat er voor het einde van het jaar een oplossing komt voor de fiscal cliff. In Amsterdam reageert DE Master Blenders positief op het vertrek van de CEO. Beleggers hopen dat zijn vervanger het bedrijf sneller op de rit weet te krijgen'' aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 343,85 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 529,33 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,2 tot 0,6 procent. De hoofdindex in Milaan won 0,9 procent. Maandag zakte de Italiaanse beurs nog 2,2 procent nadat premier Mario Monti vervroegde verkiezingen had aangekondigd.

Extra duwtje

De aandelenmarkten kregen een extra duwtje in de rug doordat het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten onverwacht sterk is verbeterd. De vertrouwensindex steeg van min 15,7 in november tot plus 6,9 deze maand. Het is voor het eerst sinds mei dat de index weer op positief terrein is beland.

In Londen won HSBC 0,5 procent. De Britse bank betaalt 1,5 miljard euro aan de Amerikaanse justitie in een schikking. De bank wordt ervan verdacht zaken te hebben gedaan met landen waar de Verenigde Staten een handelsembargo tegen hebben. Het schikkingsbedrag is het hoogste in zijn soort ooit.

Bovenaan

DE Master Blenders 1753 stond bovenaan in de AEX met een winst van 1,9 procent. Het koffie- en theebedrijf liet weten dat topman Michiel Herkemij aan het eind van het jaar vertrekt. Herkemij struikelde over de snelheid waarmee de commissarissen van DEMB nieuwe producten in de markt willen laten zetten.

In de MidKap ging BinckBank aan kop met een winst van 4,1 procent. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is het belang dat Nasdaq neemt in TOM goed nieuws voor de beleggersbank. TOM is de optiebeurs van BinckBank en handelshuis Optiver.

De euro was 1,2977 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 85,91 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen