ANP7 mei '12 17:55

Europese beurzen veren op

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen veerden maandag in de loop van de middag op, nadat beleggers van de ergste schrik waren bekomen na de uitslagen van de Griekse en Franse verkiezingen. Aan het begin van de handel zakten de Europese graadmeters tot de laagste niveaus van dit jaar, vanwege de vrees dat de uitslagen een bedreiging vormen voor de crisisaanpak in Europa. In de middag werd de handel gesteund door een flink herstel van de Spaanse en Italiaanse beurzen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent (3,79 punten) hoger op 304,74 punten. De MidKap-index klom 9,55 punten (1,9 procent) tot 508,48 punten, dankzij een flinke koerswinst van CSM. Het bedrijf liet weten af te willen van Bakery Supplies, de bakkerij-ingrediëntentak, en steeg maar liefst 18,5 procent.

De beurs in Parijs steeg 1,7 procent en Frankfurt won 0,1 procent. In Londen was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag. De Spaanse beurs ging maandagmiddag omhoog, nadat premier Mariano Rajoy zei dat publiek geld kan worden ingezet om de worstelende bankensector bij te staan.

Verkiezingsuitslagen

,,Al met al valt de negatieve reactie op de verkiezingsuitslagen mee. Bij de uitslag van de Franse verkiezingen draait het om de invulling van het euro-akkoord, terwijl het in Griekenland draait om het voortbestaan van het euro-akkoord'', aldus van fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Vooral de uitslag van de Griekse verkiezingen zorgde voor onrust op de markten. Het lijkt bijzonder lastig te worden om een stabiele regering te vormen, die doorgaat met de hervorming van de Griekse economie. De beurs in Athene bleef dan ook onder druk staan en zakte bijna 7 procent.

Stabiliteitspact

Beleggers lijken de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande, vooralsnog het voordeel van de twijfel te geven. De nieuwe president heeft aangegeven opnieuw te willen onderhandelen over het strenge Europese stabiliteitspact dat de begrotingstekorten aan banden moet leggen. Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de winst van Hollande echter geen direct effect op de Franse kredietbeoordeling.

De Franse bankaandelen, die in de ochtendhandel nog hard onderuit gingen, wisten te herstellen. In Parijs stegen BNP Paribas en Société Générale ruim 4 procent.

Air France-KLM

In de AEX was Air France-KLM de grootste stijger met een plus van 6,6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

De euro was 1,3050 dollar waard, tegen 1,3089 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Door de politieke onzekerheid zakte de eenheidsmunt aan het begin van de dag tot 1,2955 dollar. Dat was de laagste waarde sinds 25 januari. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 97,34 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 112,56 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen