ANP28 nov '12 20:37Aangepast op 28 nov '12 21:21

Fed: angst voor fiscal cliff remt productie

WASHINGTON (AFN) - Steeds meer Amerikaanse bedrijven maken zich zorgen over de zich voortslepende politieke discussie over de aanpak van het begrotingstekort. Dat schrijft de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in zijn Beige Book, een rapport over de economie dat acht keer per jaar verschijnt.

Hoewel de consumentenbestedingen aantrekken, is de productie bij bedrijven gedaald, aldus de Fed woensdag. Ondernemingen zijn bezorgd over de gevolgen van de scherpe belastingverhogingen en bezuinigingen waarmee automatisch wordt begonnen als de politiek niet voor het einde van het jaar overeenstemming bereikt.

Ondanks de begrotingsperikelen die boven de markt hangen, groeit de Amerikaanse economie nog altijd in een gematigd tempo, aldus de Fed. Wel is de groei zwakker in de staten die eind oktober getroffen werden door de orkaan Sandy.

Wisselende geluiden

Uit Washington klonken woensdag wisselende geluiden over de zogenoemde 'fiscal cliff'. Nadat de Democratische leider in de Senaat Harry Reid zijn zorgen had uitgesproken over het gebrek aan voortgang, zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner woensdag dat hij juist optimistisch is over de afloop.

Boehner zei dat de Republikeinen bereid zijn in te stemmen met belastingverhogingen om een crisis die de VS weer in een recessie zou kunnen storten te vermijden. Maar daar moeten dan wel serieuze bezuinigingen tegenover staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen