ANP30 okt '12 11:16Aangepast op 30 okt '12 14:51

EU-lidstaten: 50 miljard minder naar Brussel

BRUSSEL (AFN) - De EU-lidstaten willen de komende jaren minstens 50 miljard euro minder aan Brussel afdragen. Dat bedrag is het uitgangspunt voor de onderhandelingen tussen de lidstaten en de Europese Commissie over de meerjarenbegroting 2014-2020.

Dat maakte de huidige voorzitter van de raad van EU-landen, Cyprus, dinsdag bekend. Nederland en andere nettobetalers willen in de periode 2014-2020 eigenlijk minstens 100 miljard euro snoeien in de door de Europese Commissie voorgestelde 1000 miljard.

Het compromis van Cyprus lijkt dan ook onverteerbaar voor de rijkere landen. Zweden reageerde meteen afwijzend. Maar ook de diepe kloof met de Europese Commissie moet worden overbrugd.

Korte verklaring

De commissie liet in een korte verklaring weten de inzet voor de onderhandelingen ,,niet te ondersteunen''. Brussel zegt het geld nodig te hebben voor investeringen in economische groei en werkgelegenheid.

Maar in deze tijd waarin nationale regeringen zich gedwongen zien fors te besparen, moet ook de EU matigen, stelt Cyprus. Het land benadrukt dat ,,niets is afgesproken totdat alles is afgesproken''.

Drastisch

Cyprus vindt onder meer dat de speciale financiële steun voor achtergebleven regio's drastisch kan worden verminderd. Maar hiertegen verzetten zich vooral lidstaten in het zuiden en oosten van de unie, die het meest van de miljarden profiteren, zoals Polen.

Het is de bedoeling dat de Europese leiders eind november overeenstemming bereiken op een speciale top over de meerjarenbegroting. Daarna spreekt het Europees Parlement zich erover uit. De vertegenwoordigers van de lidstaten in Brussel houden woensdag een eerste discussie over het voorstel van Cyprus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen