ANP4 apr '12 16:04Aangepast op 4 apr '12 21:09

Amsterdam lapt waarschuwing Kamp aan laars

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Mbo’ers die illegaal in Nederland zijn, kunnen stage lopen bij de gemeente Amsterdam. De gemeenteraad heeft hierover woensdagavond een voorstel van GroenLinks aangenomen. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken waarschuwde de gemeente eerder op de dag juist nog dat dit niet mag. Dat heeft GroenLinks laten weten.

Illegale jongeren hebben het recht een opleiding te volgen, maar het kabinet ziet het lopen van een stage als werk. Daarvoor is een tewerkstellingsvergunning nodig en illegalen kunnen die niet krijgen. Daardoor kunnen de leerlingen vaak geen diploma halen. Volgens GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki wordt zo ,,gemarchandeerd met basale rechten zoals toegang tot onderwijs’’.

Kamp liet Amsterdam woensdagmiddag nog nadrukkelijk weten dat het wettelijk niet is toegestaan een tewerkstellingsvergunning af te geven voor stages van illegale minderjarigen. Zowel onderwijsinstelling als werkgever kan een boete krijgen bij overtreding. Die kan 8000 euro per geval bedragen. Volgend jaar wordt dat 12.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen