ANP12 dec '12 14:16

Rutte blijft tegen afschrijven Griekse schuld

DEN HAAG (AFN) - Premier Mark Rutte is tegen het kwijtschelden van Griekse schulden, maar expliciet uitsluiten dat dat op termijn toch gebeurt, deed hij woensdag niet in een Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag.

De Tweede Kamer wilde van Rutte woensdag weten hoe hij denkt over de mogelijkheid dat eurolanden in 2014 besluiten om af te schrijven op Griekse schulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had daarover vorige week gezegd dat niets valt uit te sluiten maar dat kwijtschelden wel het aller-, allerlaatste middel is.

Ook Rutte zei dat het ,,helaas'' zo is dat niets kan worden uitgesloten, maar Nederland is en blijft tegen het instrument van kwijtschelden. Dat is ten eerste niet nodig volgens Rutte en bovendien haal je met er nu over praten alle druk weg bij de Griekse regering om te hervormen en te bezuinigen.

De eurolanden hebben onlangs afgesproken om in 2014 te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om Griekenland verder te helpen. Wat Rutte betreft wordt dan gekeken naar maatregelen die nu ook overeengekomen zijn, zoals het verlagen van de rente en het verlengen van de looptijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen