ANP11 mei '12 12:03

Beurzen hervatten daling

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen pakten vrijdag de neerwaartse trend weer op. De stemming werd gedrukt door een onverwacht handelsverlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase en zwakke industriecijfers uit China.

,,Ondanks de stabilisatie op de Amerikaanse beurzen gaan we in Europa toch wat omlaag. Het handelsverlies van JPMorgan zet het vertrouwen in de bankensector onder druk. De bank kan het verlies makkelijk dragen, maar de kwestie zorgt ervoor dat de discussie over het scheiden van de risicovolle bankactiviteiten en het spaarboekje van consumenten weer oplaait'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 302,63 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 496,86 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,3 en 0,7 procent. De beurs in Madrid daalde 0,5 procent. De Spaanse regering zal vrijdag de hervormingsplannen voor de bankensector in het land ontvouwen.

Sprankje hoop

In Griekenland is er nog een sprankje hoop dat er toch een nieuwe regering komt. De Griekse conservatieven zijn bereid deel te nemen aan een coalitie met de socialistische partij Pasok van leider Evangelos Venizelos. De formatie hangt nu af van deelname van de partij Democratisch Links.

Europees commissaris Olli Rehn liet bij de presentatie van de zogenoemde lenteprognose weten dat Europa in een milde recessie verkeert, maar dat herstel in zicht is. Hoewel de economie in de EU dit jaar stagneert, verwacht de Europese Commissie groei in 2013. Ook voor de 17 eurolanden wordt voor volgend jaar groei voorzien.

Bankaandelen onder druk

De bankaandelen stonden door de onverwachte boodschap van JPMorgan onder druk. In de AEX behoorde ING tot de grootste dalers met een verlies van 1,4 procent. In de MidKap verloor SNS Reaal 0,7 procent.

In Parijs noteerde Crédit Agricole 0,1 procent hoger en werkte daarmee een eerder koersverlies weg. De Franse bank heeft een groot deel van zijn winst in het afgelopen kwartaal zien verdampen door 940 miljoen euro aan afschrijvingen op Griekse bezittingen.

De euro was 1,2947 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 96,12 dollar per vat en Brentolie daalde 0,8 procent tot 111,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen