ANP10 aug '12 12:38Aangepast op 10 aug '12 13:46

Minister verdedigt 'heling' belasting-cd

BERLIJN (AFN) - De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW), Norbert Walter-Borjans, heeft de aankoop van Zwitserse cd's met gegevens over belastingfraudeursverdedigd. De praktijk is een belangrijk wapen in de strijd tegen belastingontduiking, benadrukte de sociaaldemocraat vrijdag.

Duitsland en Zwitserland liggen al sinds 2010 overhoop over de kwestie. Volgens Bern is er sprake van heling met gestolen informatie, die in strijd met het Zwitserse bankgeheim is verkregen.

Volgens de minister wist NRW door het uitgeven van enkele miljoenen voor de cd's circa 300 miljoen euro aan ontdoken belasting te achterhalen.

Instructies

Volgens berichten in de media staan op de cd's niet alleen gegevens over 'belastingvluchtelingen', maar ook instructies aan Zwitserse bankmedewerkers over hoe Duitsers te helpen bij belastingontduiking. Volgens de voorzitter van de vakbond van Duitse belastingambtenaren zou dat ,,ook eens moeten leiden tot Duitse arrestatiebevelen tegen leidinggevende medewerkers van Zwitserse banken''.

NRW, de volkrijkste Duitse deelstaat, ligt met de landelijke regering overhoop over de cd-kwestie. Berlijn wil de fraudekwestie in overleg met Bern regelen en wil de Zwitsers daarom niet in het harnas jagen met de 'heling'. De eveneens aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen maakte vrijdag bekend dat hij in tegenstelling tot NRW stopt met de omstreden aankopen. De regering in Hannover wil het belastingverdrag met Zwitserland niet in gevaar brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen