ANP7 sep '12 15:54Aangepast op 7 sep '12 16:48

ECB-plan blijft beurzen stuwen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten vrijdag de rally van een dag eerder voort te zetten. Een zwak Amerikaans banenrapport zorgde in de middaghandel wel voor druk op de koersen. De aanhoudende euforie over de steunaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) bleef de aandelenmarkten echter ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam stond vrijdagmiddag 0,5 procent hoger op 337,95 punten. De MidKap-index won 0,9 procent tot 517,26 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,3 procent.

In New York noteerde de Dow-Jonesindex een uur na opening vlak. De stemming werd gedrukt door een zwakker dan verwachte banengroei in augustus. De werkloosheid daalde daarentegen vorige maand licht tot 8,1 procent, van 8,3 procent een maand eerder. Het zwakke banencijfer vergroot mogelijk de kans op een nieuwe steunronde van de Amerikaanse centrale bank.

ECB

Op de obligatiemarkt begon het plan van de ECB om staatspapier van zwakkere eurolanden op te kopen al zijn vruchten af te werpen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen zakte voor het eerst sinds mei dit jaar onder de 6 procent. Ook de Italiaanse rente ging verder omlaag.

Banken en grondstofgerelateerde bedrijven voerden opnieuw de stijgers aan. In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,9 procent. Destaalbedrijven Aperam en ArcelorMittal volgden met plussen van ruim 4 procent.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste daler met een min van 3,2 procent. De Amerikaanse chipmaker Intel, de grootste klant en sinds kort ook aandeelhouder van ASML, verlaagde zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal. Intel heeft naar eigen zeggen last van de verslechterende economische omstandigheden.

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore zijn overnamebod op het Britse mijnbouwbedrijf Xstrata heeft opgeschroefd. Het aandeelGlencore zakte in Londen 15 procent, terwijl Xstrata 4,3 procent wist te klimmen.

De euro zat in de lift en was 1,2790 dollar waard, tegen 1,2626 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 94,82 dollar per vat en Brentolie zakte 0,5 procent tot 112,97 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen