ANP26 apr '12 09:17Aangepast op 26 apr '12 09:49

AEX opent hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geopend. De andere Europese beurzen lieten na een aarzelende start ook winsten zien. Beleggers kregen opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. In Amsterdam brachten zwaargewichten Shell, Randstad en Unilever beter dan verwachte resultaten naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,3 procent hoger op 311,95 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 519,83 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,6 procent.

In de AEX voerde Randstad de stijgers aan met een plus van 4,8 procent. De uitzender zag de nettowinst in het afgelopen met ruim een kwart afnemen tot 28,8 miljoen euro. De winstdaling viel echter kleiner uit dan analisten hadden gevreesd. De omzet steeg met 12 procent dankzij de sterke ontwikkeling van de Amerikaanse markt. In Europa nam de krimp af, maar blijft de toekomst onzeker.

Shell

Unilever volgde met een winst van 4,1 procent. Het levensmiddelenconcern is het jaar relatief sterk begonnen met een omzetgroei van 11,9 procent in het eerste kwartaal. Om de gestegen grondstofkosten te compenseren verhoogde Unilever de prijzen de afgelopen maanden met in totaal 4,7 procent.

Shell was met een winst van 2,7 procent de derde stijger. Het olieconcern boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht, dankzij een hogere productie en gestegen olieprijzen.

Santander

In Parijs ging telecomapparatuurmaker Alcatel-Lucent ruim 10 procent onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers. Santander zakte in Madrid 0,5 procent. De Spaanse bank heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een kwart minder winst geboekt dan vorig jaar.

In Frankfurt leverde Deutsche Bank 1,9 procent in. De winst van de grootste bank van Duitsland is in het eerste kwartaal met een derde gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat werd getekend door zwakkere handelsomstandigheden en eenmalige posten.

Euro

Bayer steeg daarentegen in Frankfurt met 2,7 procent. De Duitse chemiegigant heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van de sterke vraag vanuit de landbouwsector naar bestrijdingsmiddelen. Bestuursvoorzitter Marijn Dekkers sprak van een goede start van het jaar.

De euro was 1,3247 dollar waard, tegen 1,3209 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 104,37 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 119,18 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen