ANP14 feb '12 16:02

Beurzen lager na detailhandelscijfers VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zakten dinsdagmiddag weer in de rode cijfers na tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen. Eerder op de dag zorgde een sterker dan verwachte toename van het Duitse economisch vertrouwen nog voor een opleving van de beurzen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 32204 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 524,71 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

In New York stonden de beurzen kort na opening eveneens tot 0,2 procent lager. De Amerikaanse detailhandelsverkopen namen in januari met 0,4 procent toe. Economen rekenden echter op een stijging met 0,7 procent.

Duitse beleggers

Uit cijfers van onderzoeksbureau ZEW bleek dat Duitse beleggers en analisten afgelopen maand aanzienlijk positiever zijn geworden over de ontwikkeling van de economie. De ZEW-index voor het economisch vertrouwen onder financiële experts ging van min 21,6 in januari naar plus 5,4 in februari.

Ook wisten Italië en Spanje, ondanks een verlaging van hun kredietstatus, dinsdag met succes geld op te halen tegen lagere rentes.

AAA-rating

De verlaging van de kredietstatus van Italië, Spanje, Portugal, Slowakije, Slovenië en Malta door kredietbeoordelaar Moody's zette de beurzen bij opening enigszins onder druk. Het bureau waarschuwde ook dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk de hoogste AAA-rating dreigen te verliezen.

De Franse banken verloren door deze dreiging van Moody's terrein. In Parijs zakten BNP Paribas en Crédit Agricole meer dan 3 procent.

Shell

In de AEX voerde olieconcern Shell de stijgers aan met een winst van 1 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste daler met een min van bijna 4 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 3 procent.

In de MidKap steeg Pharming ruim 7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een distributieovereenkomst gesloten met het in Singapore gevestigde Transmedic. Het bedrijf gaat het geneesmiddel Ruconest vercommercialiseren in delen van Zuidoost-Azië. Diervoederbedrijf Nutreco zakte meer dan 1 procent na een adviesverlaging door ING.

ThyssenKrupp

In Frankfurt leverde ThyssenKrupp 3,6 procent in. Het Duitse staalconcern heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 onverwacht verlies geleden.

De euro was 1,3175 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 101,65 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 117,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen