ANP24 aug '12 10:14Aangepast op 24 aug '12 10:34

Anders Breivik krijgt maximale celstraf

EPA
EPA

OSLO (ANP) - De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik (33) heeft van de rechters in Oslo vrijdag de maximale celstraf van 21 jaar gekregen. Die straf kan steeds met 5 jaar worden verlengd als de Noor nog als gevaar voor de samenleving wordt gezien.

Breivik reageerde op de straf met een glimlach. Breivik zei eerder dat hij niet in hoger beroep zou gaan als hij toerekeningsvatbaar zou worden verklaard. Hij meent dat de politieke motieven voor zijn aanslagen dan serieus worden genomen. Hij wilde socialisten treffen, omdat hij die te tolerant vond voor islamitische immigranten.

In Oslo liet hij een autobom ontploffen bij het kantoor van de sociaaldemocratische premier, waardoor 8 doden vielen. Op het eilandje Utøya schoot hij 69 mensen dood bij een partijbijeenkomst van jonge socialisten. Breivik was volgens het vonnis bij zijn verstand toen hij vorig jaar de twee aanslagen pleegde met totaal 77 doden.

Groet

De rechters gaan met de unanieme uitspraak in tegen de eis van het Openbaar Ministerie. De aanklagers hadden geëist dat de rechtbank Breivik ontoerekeningsvatbaar zou verklaren.

Bij aanvang van de zitting bracht Breivik een speciale groet met zijn vuist. Het gebaar is bedoeld als een rechts-extremistische groet.

Breivik had de motieven voor zijn aanslagen uiteen gezet in een lijvig document op internet. Volgens een Noorse krant werkt hij in de gevangenis inmiddels aan zijn autobiografie.

Gerelateerde artikelen