ANP9 mei '12 18:40Aangepast op 9 mei '12 19:20

'Spanje haalt begrotingsdoelstelling niet'

MADRID (AFN) - Spanje haalt zijn begrotingsdoelstellingen in 2012 en 2013 niet, tenzij het land nieuwe bezuinigingsmaatregelen neemt. Dat zegt de Europese Commissie in een economisch rapport over de 27 landen van de Europese Unie, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

In het rapport staat volgens twee anonieme EU-topambtenaren dat het land in 2012 een tekort heeft van 6 procent van het bruto nationaal product en volgend jaar van bijna 4 procent. Madrid beloofde dat tekort dit jaar op 5,3 procent te krijgen en volgend jaar op 3 procent. Volgens een van de topambtenaren moet na de publicatie van het rapport ,,met een frisse blik naar de doelstellingen worden gekeken''. Hij voegde eraan toe dat het niet automatisch betekent dat Spanje bijvoorbeeld meer tijd krijgt.

De economie in Spanje draait erg slecht. Dit jaar krimpt de economie, volgend jaar is er sprake van een marginale toename. In november gingen economen er nog vanuit dat de Spaanse economie in 2012 en 2013 nog licht zou groeien.

Andere topambtenaren in Brussel en Madrid, die eveneens anoniem wilden blijven, houden vol dat Spanje zijn doelstellingen zeker wel gaat halen. Spanje heeft geen nieuwe maatregelen gepland dan die van eerder dit jaar, aldus de Spaanse bron.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen