ANP3 mei '12 19:33

TP Vision moet weer geld verdienen met tv

AMSTERDAM (AFN) - TP Vision, het samenwerkingsverband tussen Philips en TPV, moet de verliesgevende televisietak van Philips weer winstgevend gaan maken. Donderdag lichtte topman Maarten de Vries van TP Vision tijdens een persevenement toe hoe hij dat doel wil bereiken.

Volgens de topman heeft het Chinese TPV, met wie Philips al jaren samenwerkt, een goed trackrecord. ,,TPV heeft de monitoractiviteiten van Philips in twee jaar tijd winstgevend gemaakt'', zei De Vries, die ruim 25 jaar ervaring heeft bij Philips, maar ook jarenlang in de raad van commissarissen van TPV zat.

TP Vision is op 2 april officieel van start gegaan. Philips is voor 30 procent eigenaar van het nieuwe tv-bedrijf, het Taiwanese TPV Technology bezit 70 procent. De televisies die het bedrijf gaat ontwerpen, maken en verkopen krijgen de merknaam Philips.

Dna

Kostenbewustzijn, een erg belangrijke eigenschap bij de productie van televisies, zit volgens De Vries in het dna van de Chinezen. ,,Ze zijn begonnen als producent voor andere merken, waardoor ze hebben geleerd om heel snel en flexibel te werken.'' Weinig elektronicabedrijven weten winst te maken met de verkoop van tv's. Alleen Samsung en LG zouden momenteel winst maken met de verkoop van televisies.

Aan de kwaliteit van Philips-televisies veranderd volgens het bedrijf niets. De productie van de toestellen lag al langer in handen van externe bedrijven.

Besparing overheadkosten

Doordat het bedrijf sinds begin dit jaar al is losgesneden van de rest van Philips zijn de kosten volgens De Vries al met 25 miljoen euro teruggebracht, dankzij besparing op onder meer overheadkosten. Wel lijdt het bedrijf nog steeds verlies. Wanneer TP Vision winstgevend is, durfde het nog niet te zeggen vanwege de onzekere marktomstandigheden.

In ieder geval gaat het bedrijf er naar eigen zeggen met frisse moed tegenaan. ,,Psychologisch werkt het wel beter nu we niet meer het zorgenkindje van Philips zijn, maar gewoon een losstaand bedrijf met een eigen focus'', zei De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen